`
 

Fortælleteater

Måle Fortælleteater er et turnerende fortælleteater, der spiller bevægende og underholdende forestillinger, der sætter refleksion i gang hos både børn, unge og voksne.

Vi startede op i kunstnerlandsbyen Måle nord for Kerteminde på Fyn i 2008, og selvom vi flyttede til København i 2015, har vi beholdt vores navn. Vi skaber både helt nye fortællinger og bearbejder kendte eventyr, myter og litterære klassikere.

Nedenfor kan du læse om vores største space specific fortælleprojekter, som vi er blevet kendt for.

 

Måle Fortælleteaters kendte fortælleprojekter

Siden 2008 har vi skabt flere større projekter, hvor vi selv har stået for alt, lige fra at rejse økonomisk støtte, samle samarbejdspartnere, researche og skrive manuskript, producere forestilling samt til at organisere hele afviklingen. Her kan du læse lidt om vores største projekter.

Begravelsesskikke og forfædredyrkelse i Danmark før og nu

Inspirerer andre til at fortælle

Vi er også optagede af at styrke den mundtlige fortællekunst folkeligt, så ved siden af vore mange forestillinger, formidler vi fortælle-håndværket til andre.

I 2018 udgav Anette Jahn bogen “Eventyrværksted. Lær at fortælle kreativt for børn” på forlaget Dansk Pædagogisk Forum. Den er siden udkommet i Norge.

Vi producerer korte undervisningsfilm til voksne, som du kan se helt gratis her på siden.

Vi må være dem i landet, som afholder flest fortællekurser for voksne.

Og vi leder også børneworkshops og laver undervisningsmaterialer til børn.

Fortællekurser til voksne

Fortællekurser for børn

Undervisningsfilm til voksne

Fortællekonsulent

Vi yder også konsulentbistand ved at designe et fortælleprojekt, der fremmer den mundtlige fortælling i et børnehus, skole, kirke, bibliotek eller kommune.


Hvem er vi?

Bestyrelsen består af formand Pia Sigmund, historiker, forfatter og fortæller; Christian Guldsø, filosof, gallerist og højskolelærer; 
Sarah Smed, historiker og museumsinspektør ved Danmarks Forsorgsmuseum; Marie Lørring Dahl, udviklings- og organisationskonsulent, grafisk facilitator, systemisk coach og cand.pæd i pædagogisk psykologi; og Marianne Horsdal, professor emerita, dr. phil, forfatter og billedkunstner samt Bine Beier, journalist, tekstforfatter og strategisk kommunikationskonsulent.

Anette Wilhjelm Jahn er teatrets bærende kraft, hun både skriver og performer i alle vores forestillinger og er desuden daglig leder af foreningen. Hun er historiefortæller, børnebogsforfatter, eventyrdanser, projektmager og uddannet antropolog fra Københavns Universitet i 2001 med speciale inden for integration i Danmark samt teaterantropologi. I 2008 vandt hun Danmarksmesterskabet i historiefortælling. Hun er godkendt under Huskunstnerordningen og har fået refusion på forestillingerne De lange næser samt Ærteprinsessen og udgav i 2018 bogen Eventyrværksted. Lær at fortælle kreativt for børn på Dansk Pædagogisk Forum, som også er udgivet i Norge. I september 2020 udgav hun børneromanen Tudsen Tue på Forlaget Silhuet, og i efteråret 2021 kommer Sarahs første juleaften på Bibelselskabet.

Husets andre kunstnere: Herudover har teatret samarbejdet med en lang række musikere og andre kunstnere, som har medvirket i forestillinger eller i et af vores større fortælleprojekter: Musikerne Morten Musicus, Rune Most, Peter Kunz, Thomas Finsrud, Tine Skau, Carsten Breuning, Stine Michel, Kristine Heebøl og mange, mange flere. Og billedkunstnerne Jens Bohr og Kirsten Hesselager samt keramiker Helle Fabricius. De har hver i sær sat deres præg på vores lille teater. Og uden vores fantasifulde kostumiere ville vores udtryk også være et helt andet: Mette Munk Lammers, Susse Thorseng Lærche og Birgitte Nisbeth.

Støtte: Teatret har gennem årene modtaget støtte fra Kulturministeriet, Kunstrådet, FødevareErhverv, Ole Kirks Fond, Alfred og Inger Hansens Fond, Albanifonden, Nordea, Den folkekirkelige Udviklingsfond, Kulturregion Fyn, Landsforeningen for efterladte efter selvmord, Aslaug og Carl Friis Fond, København, Odense, Kerteminde og Nyborg kommuner.

Samarbejde med museer: Og af museer har vi samarbejdet med Nationalmuseet, H. C. Andersens museum, Østfyns Museer, Odense Bys museer og Danmarks Forsorgsmuseum. Se udtalelser fra museer her


Hvor hører vi til?

Måle Fortælleteater turnerer med forestillinger og workshops i hele landet og hører hjemme i København. Vi blev dannet i 2008 i kunstnerlandsbyen Måle nord for Kerteminde - deraf navnet - hvor vi havde egen teatersal med havudsigt og skabte vores to første store projekter med lokal forankring, ”Marks Stigs hemmelige begravelse” samt ”Ravperlen fra Mårhøj Gravhøj”.

Vi beholdt vores navn, da vi fra 2012-14 fik lokaler på Brandts Klædefabrik i Odense midtby, og siden 2014, hvor vi flyttede til København, har vi ikke haft egen teatersal men udelukkende lavet turneforestillinger rundt i hele landet.