`

Ravperlen fra Mårhøj Gravhøj

Dette fortælleprojekt blev nomineret til den fynske kulturpris 2013 og kom også i finalen. Anette Jahn skrev manuskriptet til denne fortælleforestilling i 2011. Da hun i 2010 skabte middelalderforestillingen ”Marsk Stigs begravelse i Stubberup kirke” kunne hun opsøge de lokale og indsamle deres versioner af det lokale sagn. Nu handlede det om Mårhøj jættestue og oldtiden, og ingen fortællinger kan overleve så længe. Hvor skulle inspirationen så komme fra?

Anette mødtes gang på gang med museumsformidler fra Østfyns Museer, Eigil Nikolajsen, som levende fortalte om oldtiden. Anette var længe skuffet over, at der kun var fundet en sølle ravperle fra stenalderen i Mårhøj jættestue. Andre jættestuer havde så spændende fund, men andre jættestuer kunne ikke rumme en hel skoleklasse ad gangen.

Ravperlen fra Mårhøj Gravhøj

Skuffelsen varede dog kun indtil formanden for Måle Fortælleteater, Pia Sigmund, en dag spurgte: ”Ved du noget om den ravperle?”. Det satte fortællingen i gang. Anette og Eigil gik på jagt efter perlen. På Nationalmuseet, Østfyns Museer, lokalarkivet og rundt i Martofte bys gamle gårde.

Det kom der denne fortælling ud af, som nu kan bestilles på CD´en Ravperlen.


Projektet

I efteråret 2011 blev 38 skoleklasser fra Kerteminde, Nyborg og Vollsmose bydel kørt til Hindsholm nord for Kerteminde. Inde i gravkammeret på jættestuen Mårhøj oplevede de fortælleforestillingen Ravperlen fra Mårhøj Gravhøj. De hørte om kvinden, der blev begravet her for 5200 år siden, og om den ravperle, som var det eneste, der blev fundet fra stenalderen af Nationalmuseet, da de udgravede jættestuen I 1800-tallet. Bagefter dansede de historien på dansepladsen udenfor højen.

Fortælling og dans ved Anette Jahn, musik og dans ved Carsten Breuning, kostumer ved Susse Thorseng.

Ravperlen fra Mårhøj Gravhøj
Ravperlen fra Mårhøj Gravhøj
Ravperlen fra Mårhøj Gravhøj

Samarbejde med lokale museum

Eleverne vandrede til Hindsholms Egnsmuseum, hvor de mødte museumsformidler fra Østfyns Museer, Eigil Nikolajsen. Forinden havde hver klasse haft besøg af Eigil med hans oldtidskasse. Og de havde med lærerne arbejdet med det tværfaglige undervisningsmateriale produceret af Måle Fortælleteater i samarbejde med historiker Pia Sigmund, “Begravelsessskikke og forfædredyrkelse i Danmark før og nu”.

Integration: Børn mødes i oldtiden

Anette Jahn er antropolog med speciale i multikulturalisme i Danmark, og der indgik en integrationsdel med 12 venskabsklasser mellem henholdsvis en landboklasse og en klasse fra Vollsmosebydel.

Fire af disse klasser fortsatte i et længere kunst-, fortælle- og integrationsforløb. De fik besøg af billedkunstner Jens Bohr, som de illustrerede fortællingen fra Mårhøj sammen med. De fik besøg af musiker Carsten Breuning og fortæller Anette jahn, som dramatiserede fortællingen og oldtiden sammen med eleverne, så de fik skabt mindre performances med stenalderdans og drama. Venskabsklassebesøgsdage, hvor klasserne besøgte hinandens skoler en hel skoledag og lavede fortælleøvelser med Anette Jahn. Afsluttende kulturaften og udstilling på Vollsmose Kulturhus.

Offentlige forestillinger

Offentligheden var både inviteret til den afsluttende kulturaften på Vollsmose Kulturhus, men vi lavede også flere arrangementer med ”Ravperlen fra Mårhøj Gravhøj” for offentligheden i Måle Fortælleteaters egen sal. Forinden kunne man møde Eigil Nikolajsen på Hindsholm Egnsmuseum, der fortalte om Mårhøjs historie og sit møde med børnene.

Støtte:

Ravperlen fra Mårhøj Gravhøj blev støttet med samlet 710.000 kr. fra FødevareErhverv, Ole Kirks Fond, Kunstrådet, Nordea, Alfred og Inger Hansens Fond, Nyborg og Kerteminde kommuner og Vollsmose Kulturhus.


Kontakt os og få mere information