`

Katharina Luther - Munkens brud

Samarbejde mellem Måle Fortælleteater og TrioFabula. Reformationen fortalt fra en kvindevinkel.

Reformationsforestilling spillet i 115 kirker i 2017. Forestillingen turnerer ikke længere.

I forestillingen møder vi Luthers kone, Katharina, netop som Luther er død, og hun kommer ind i slotskirken i Wittenberg. Luther har via testamente sikret, at deres fire børn kan blive sammen med deres mor - men lovgivningen vil ikke anerkende, at en enke beholder sine børn.

Forestillingen bliver hendes forsvarstale overfor publikum, hvor hun fortæller sin livshistorie.

Vi er med hende, da hun som 4-årig mister sin mor og bliver sat i kloster af faren. Vi er med hende i klosteret, hvor hun vokser op i tavshed og som det eneste barn. Vi følger hende som novice, og da hun afgiver sit nonneløfte som 16-årig. Videre, da hun i al hemmelighed læser i en bog skrevet af den munk, som hele verden hvisker om. Hvad skriver Luther, som får hende til at overtale otte andre nonner til at flygte fra klosteret en påskemorgen? Hvordan bliver hun som bortløben nonne til Luthers kone? Og hvordan er det at være gift med den store reformator?

Forestillingen viser reformationens konsekvenser for en konkret kvindes liv - samtidig hører vi om Luthers reformerende tanker og handlekraft.

Forestillingen er sat i musik med sære, kendte og finurlige instrumenter tilsat reformerende guitarpedaler og loopmaskine. Musikken giver både et autentisk tidsbillede og bygger bro til et nutidigt lydbillede.

Fakta om forestillingen:

Idé, manuskript og Katharina Luther: Anette Wilhjelm Jahn.
Komponist og musiker: Tine K Skau.
Instruktør: Peter Kunz.
Kostumier: Susse Torseng Lærche, Birgitte Nisbeth og Ane Sophia Cederfeldt.
Teologisk konsulent: Karen Rommerdahl.
Musikhistorisk konsulent: Ingrid Garnæs.
Forestillingens kunstneriske leder: Anette Wilhjelm Jahn.
Forestillingen turnerer ikke længere.

41d5e54dfc.jpg
f98b363129.jpg
c5170c24a8.jpg

Fra premieren i Haderslev domkirke okt. 2016, foto: Ute Levisen fra ”Der Nordschlesviger”.Fra reportagen i Menigshedsrådenes Blad, Oksbøl kirke 2017, foto: © Jonas Fotografi


Det siger folk…

Fejringen af Reformationen blev skudt i gang med et brag, da Måle Fortælleteaters “Katharina Luther - Munkens brud” havde premiere i Haderslev Domkirke. Den dramatiske, rørende og meget musikalske forestilling brænder sig ind i sindet og påvirker den måde, som et menneske opfattes på. (…) Anette Jahn ER simpelthen Katharina (…) fuld af følelse, kraft og dynamik (…) Hun bruger hele sin krop og hele kirkerummet til fortællingen.
— Kristeligt Dagblad
Alle versioner af Katharina spilles med indlevelse af Anette Jahn, så man flere gange føler, at hun virkelig er Luthers kone. Hvad enten det er den 4-årige pige, den 16-årige teenager eller den granvoksne kvinde.
— Menighedsrådenes Blad
Virtuost skuespil for 4. – 9. Klassetrin i Haderslev domkirke, hvor “Katarina Luther” formår at gengive et helt livs forskellige op og nedture med charme, følelser og humor. Anette Jahn indfanger eleverne med sit intense og insisterende nærvær. Dejligt at opleve perioden fra en kvindes synspunkt.
— Susie Klaustrup, lærer Sct. Severin skole

Kontakt os og få mere information

Navn *
Navn