`

Undervisningsmateriale til forestillingen:

Trillende Valmueblomst - et ukrainsk folkeeventyr

Udarbejdet af Måle Fortælleteater i samarbejde med H. C. Andersen festivals. Tak for ideer og inspiration fra Yuliya Kindra.

Målrettet udskolingen i faget dansk og kristendomskundskab.

Materialet introduceres her til læreren, hvorefter I kan klikke jer ind på opgaverne til eleverne, se nederst på siden.


Introduktion til læreren

3 FORTÆLLINGER OM folkeligt oprør mod overmagten

1. Trillende Valmueblomst

Sammen med din klasse oplever du Måle Fortælleteaters forestilling Trillende Valmueblomst - Et ukrainsk folkeeventyr, der bygger på det mest kendte folkeeventyr i Ukraine, Kotyhoroshko. Det handler om en stor drage, der er optaget af at blive forgudet og beundret, og som drømmer om at få magt over andre. Pigen Olenka bliver dragens tjenerinde, hendes fem brødre forsøger at befri hende, men ender nede i dragens fangehul, og Olenka holder dem i live med sine tårer og sine ukrainske folkesange. Til sidst kommer Trillende Valmueblomst. Mens Olenka synger bag dragen og forvirrer ham, slår Trillende Valmueblomst dragen ihjel. Og til sidst bliver dragen smidt over den mur, som Trillende Valmueblomst bygger - og han er ude af både denne historie og af verdenshistorien. Og alle bliver igen befriet.


I Danmark brugte man H.C. Andersens Den onde fyrste til at skabe folkeligt oprør under anden verdenskrig. Man lo af den latterlige fyrste alias Hitler. Ligesom Trillende valmueblomst i dag bruges i Ukraine til at skabe håb om fred.

2. Den onde Fyrste af H.C. Andersen

Som paralleltekst kan I i dansk arbejde med H. C. Andersens eventyr Den onde Fyrste (1840), der handler om en ond fyrste, der er opfyldt af magtbegær og også vil underlægge sig gud. Til sidst bliver han stukket af en lille myg, han springer op og flår sine klæder af og må danse helt nøgen foran sine soldater, der grinder af ham.

I kan lytte til eventyret på Youtube og bagefter læse teksten.

Lige som Trillende valmueblomst i dag bliver brugt i Ukraine til at gøre oprør mod Putin og Rusland, brugte vi i Danmark Den onde Fyrste blev under anden verdenskrig til at gøre folkeligt oprør mod Hitler og besættelsesmagten.


3. Daniel i Løvekulen - en bibelsk fortælling

I kristendom kan I arbejde med Daniel i Løvekulen som paralleltekst. Anette Jahn fra Måle Fortælleteater har gendigtet den bibelske tekst i en videofortælling (14 min). I kan også vælge at læse gendigtningen som tekst. Historien handler på samme måde om, hvordan en lille mand finder mod til at stille sig op overfor overmagten. Ligesom H.C. Andersens onde fyrste ønsker at bygge statuer af sig selv, ønsker kongens onde undersåtter at bygge en statue af kongen, og da Daniel nægter at tilbede den som en gud, kastes han for løverne.

Alle tre tekster handler om magt og folkeligt oprør. I det ukrainske folkeeventyr kommer der pludselig en rød valmueblomst trillende ind i historien. Det er magisk realisme. Og det er det vel også i de to andre fortællinger, hvor gud sender en engel. Alle tre historier bringer håbet i en verden med undertrykkelse. Alle tre fortællinger handler om national identitet og selvbestemmelse. 


I kan vælge at arbejde med:


1.     TEATERFORESTILLINGEN (2 LEKTIONER)

I efterbearbejder teateroplevelsen og reflekterer over forestillingens budskab. I læser om den politiske og historiske baggrund for forestillingen og lærer om, hvordan folkeeventyr kan bruges i opbygningen af kulturel identitet og folkeligt oprør. Til sidst skaber I jeres eget kulturelle emblem.

 

2.     DEN onde fyrste (1 LEKtion)

Her sammenligner I tekstforståelsen i Den onde Fyrste og det ukrainske folkeeventyr. Og I laver billedanalyse af en billedbog, der blev udgivet efter anden verdenskrig med eventyret - en stærk sammenligning med Hitler. Det giver en forståelse for, hvordan ukrainere i dag oplever at være underlagt en overmagt.

3.    DANIEL I LØVEKULEN (1LEKtion)

I ser videofortællingen med Anette Jahns gendigtning (14 min). I har også mulighed for at læse teksten i stedet for. I reflekterer over fortællingens budskab i forhold til de to andre fortællinger med fokus på magt og kulturel identitet.


Fakta om forestillingen:

Manuskript og historiefortæller: Anette Jahn.
Research: Julia Kindra og Europaparlametet i Danmark.

  Varighed ca. 40 minutter
  Publikumsalder 10-100 år
  Antal publikum til skoleforestillinger: Max 80

  Pris kr. 7.000 ex. transport (ved bestilling af to ens forestillinger samme dag, samme sted: kr. 10.000.
Inkl. undervisningsmateriale.

OBS: Ved max 55 publikummer kan workshop tilkøbes, hvor publikum laver deres eget valmueemblem som respekt for de faldne i Ukraine (2000 kr.)


Det siger folk…

Forestillingen har endnu ikke haft premiere.

Kontakt os og få mere information