`

Sansefortælling

Lærervejledning

Sansefortælling styrker:

  • Elevernes mundtlige kompetencer.

  • Elevernes mulighed for at forstå samt at forbinde sig personligt med de gamle fortællinger.

  • Elevernes kompetencer til at improvisere og fortolke en tekst kreativt og kropsligt.

  • Trivslen og trygheden ved at være nær på andres kroppe og have andre tæt på sig.

  • Den enkeltes kropsfornemmelse.

  • Den enkeltes selvtillid - tillid til at hun med sine hænder og sin stemme kan skabe indre som ydre billeder og samtidigt gøre en anden glad.

  • Den enkeltes tilknytning til fællesskabet - mindsker dermed ensomhed.

  • Fællesskabet i gruppen.


En form for billedkunst

Du kan afspille videoerne med sansefortællingerne direkte med eleverne, som guides igennem en sansefortælling. Ved hjælp af sansemotoriske massagegreb på ryggen af en makker genfortæller de en bibelfortælling. Med deres hænder former de kropslige billeder på ryggen af en makker og forsøger at få makkeren til at sanse historiens billeder. Det er en æstetisk lærerproces og en form for billedkunst - eleverne former billeder med deres hænder og ord.

Eleverne får dermed en kropslig oplevelse af historien, både ved at give og modtage sansefortællingen. Det betyder, at de forbinder sig personligt og følelsesmæssigt med de gamle fortællinger, og de husker, fortolker og forstår dem bedre.

Du kan også vælge at bruge videoen som en demonstrationsvideo, hvorfra du selv lærer at guide sansefortællingen.


et redskab til at lære mundtlig fortælling

Eleverne lærer som regel hurtigere end de voksne, så allerede efter 2-3 gange, kan mange selv genfortælle historien, og du behøver ikke afspille videoen mere. Hvis du giver dem tid til at lære sansefortællingen udenad, giver du dem mulighed for at lære sig selv en kort, mundtlig fortælling, som de senere kan fortælle på en forældre, søskende eller nabo - bare fordi det er sjovt og rart. Lidt ligesom hvis de havde lært at fortælle en vittighed udenad. Sansefortælling er således et redskab til at øve sig i mundtlig fremstilling og mundtlig fortællekunst.

Klik på billedet: Introduktion til sansefortælling

et redskab til at styrke trivsel

Forskningen viser, at dem man respektfuldt berører, dem mobber man ikke. Ved at eleverne er optaget af noget tredje - fortællingen og formningen af dens billeder - bliver det nemmere at være sammen med én, de ikke plejer at være tæt på, og du kan dermed udvide deres sociale relationer og styrke klassens sammenhold som sådan .



en bouillonterning af fortællingen

Måle Fortælleteaters sansefortællinger er små bouillonterninger af de bibelske fortællinger, hvor fortællingerne bliver fortolket og forstået. Historierne er kogt ned til:

  • Hvad er historiens mest vedkommende budskab for et barn eller en ung i dag?

  • Hvad er historiens væsentligste følelsesforvandlinger?

  • Og hvordan kan de følelser illustreres, så makkeren kan føle og fornemme dem kropsligt, således at der samtidigt dannes indre og ydre billeder?



Lad eleverne improvisere

Når I har prøvet nogle af Måle Fortælleteaters sansefortællinger af, kan I selv finde på flere. Du behøver ikke som lærer at planlægge en sansefortælling. Når du har læst eller fortalt en historie, så lad eleverne komme med bud på, hvad der videre sker - og hvordan I med hænderne kan forme en kropslig billeddannelse på en makkers ryg. Lad hele gruppen afprøve hvert enkelt bud, og lad så eleverne snakke sammen 2 og 2, om hvilke billeder, der fremkaldte tydelige billeder og fornemmelser. Responsen og refleksionen gør dem vågne og skærper deres interesse i at finde på illustrerende greb. Betragt det som en æstetisk lærerproces og en form for billedkunst - de skaber billeder med deres hænder og ord.


Med lidt hjælp fra klassekammeraterne kan Solvej allerede efter to gange lede sansefortællingen for resten af klassen. Her bruger hun sin lærer Pernilles ryg. Kammeraterne bliver opmærksomme og ivrige og vil også lære at huske sansefortællingen udenad.

Husk at pointen ikke er at efterligne opskriften så præcist som muligt - Det er mere betydningsfuldt, at Solvej mærker, hun selv kan finde på og mestre opgaven. Bagefter får en anden lov at lede.


Del gerne det gratis undervisningsmateriale

Undervisningsmaterialet er udviklet med støtte fra Ole Kirks Fond og er derfor gratis. Hvis du har glæde af det, så hjælp gerne med at udbrede materialet ved at like de enkelte videoer og ved at dele links til kolleger. Du kan også abonnere på Måle Fortælleteaters Youtube kanal og på den måde få besked, når vi lancerer nye, gratis videoer.