`

Sælkvinden og Skeletkvinden

To fortællinger om kvinder fra det nordatlantiske sagnland, der trodser det barske og finder deres egen vej til overlevelse. Skeletkvinden har gjort noget, som hendes far ikke brød sig om. Ingen kan længere huske hvad det var, men han har trukket hende ned til klipperne og kastet hende i havet. Hernede har fiskene ædt hendes kød og øjne. Hun bliver fisket op af en fanger, der skrækslagent forsøger at flygte fra hendes nøgne skelet, men ved hjælp af hans hjertetromme danser hun sig til kød på kroppen igen, og de to drager bort sammen.

Sælkvinden kan kun ved fuldmånetid danse på klipperne i menneskeskikkelse, resten af tiden lever hun som sæl. Men en nat stjæler en ung, forelsket fanger hendes skind. Hun lever sammen med ham og får et barn, men efter syv år sygner hun hen. Da skal hun vælge imellem at dø sammen med sin mand og sit barn eller at forlade dem og blive til sæl igen.

Anette Jahn har bearbejdet et varieret kildemateriale fra Grønland, Færøerne, Island og Inuit Canada, og netop fordi historiernes univers er så fremmedartet for de fleste danskere, kryber de helt ind under huden på os.

Foto: Fra Grønlands Nationalteater 2015

Foto: Fra Grønlands Nationalteater 2015

Foto: Fra Grønlands Nationalteater 2015

Foto: Fra Grønlands Nationalteater 2015

Fakta om forestillingen:

Medvirkende: Anette Jahn
Manuskript på baggrund af kilder: Anette Jahn
Kostume: Mette Munk Lammers
Forestillingen er spillet på Det Grønlandske Nationalteater, på skoler i Sverige, i kirker og skoler i Danmark.

  Varighed ca. 50 minutter
  Publikumsalder 9 - 99 år (Forestillingen kan tilpasses til voksne eller blandet alder)
  Pris kr. 5.000 ex. transport (ved bestilling af to ens forestillinger samme dag: kr. 8.000)


Samtale efter forestillingen

Anette Jahn er i gang med en fortælle-rejse i det nordatlantiske, som hun gerne fortæller om i en samtale med publikum efter forestillingen. I 2015 optrådte hun med forestillingen for et voksent publikum på Nationalteatret i Grønland under Nuuk Nordisk Kulturfestival (se billeder af Anders Björklund ovenfor). Efter forestillingen inviterede Anette publikum op på scenen for at skrive på det sælskind, hun havde optrådt på. Hun opfordrede publikum til at skrive hvad de tænkte om, at en dansker fortalte nordatlantiske sagn. Snart blev scenen fyldt, folk lå på maven rundt om skindet og skrev ivrigt - på grønlandsk.

Anette fortalte de samme historier på en skole i Nuuk, hvor hun fortsatte med en klasse i et workshopforløb. Bla. skulle eleverne fra 5. klasse skrive og tegne hvad Skeletkvindens hemmelighed mon var. Hun har siden besøgt tre skoler i Sverige med samme projekt i forbindelse med Nordisk litteraturuge og søger nu om at gentage denne workshop i andre nordiske lande.

Samtalen varer 45 min.

Fra workshop i Nuuk

Fra workshop i Nuuk

Publikums reaktioner, Det Grønlandske Nationalteater i 2015.

Publikums reaktioner, Det Grønlandske Nationalteater i 2015.


Det siger folk…

Da jeg kom tilbage til min niende klasse, var de allerede i fuld gang med at diskutere, hvor stærkt forestillingen virkede på dem. De var fascinerede af, at et enkelt menneske i et kostume kunne stå der og få dem til at rejse så langt væk, se stederne for sig og mærke følelserne.
— Maja Bak, lærer Hirtshals skole

PR-materiale:

Ønsker du at hente billedmateriale til denne forestilling, som du kan bruge til markedsføring, så kan du hente en samling her.


Kontakt os og få mere information

Navn *
Navn