Forestillingen "Hårfagers stemme" blev spillet 7 gange på Nationalmuseet 2016. Dels som skoleforestillinger og dels i museets offentlige lørdagsprogram.

Nationalmuseet, Marlene Kramm, Undervisnings- og udviklingsansvarlig, okt. 2016

Fra den 6. til den 8. sept. 2016 havde vi glæde af at få besøg af Anette Jahn fra Måle Fortælleteater, i forbindelse med et stenalder-event der blev afholdt for 3.-4. klasses elever. Seks klasser fik helt eksklusivt mulighed for at se Anette performe forestillingen ”Hårfagers Stemme” i vores udstilling. Eleverne fik desuden et forløb om stenalderen i udstillingen med én af museets undervisere.

Det var interessant for mig som undervisningsansvarlig for Danmarks Oldtid at se hvordan vores undervisningszone i udstillingen fungerede som fortællerum, et potentiale jeg ikke tidligere har benyttet mig af. Det var ligeledes interessant at opleve hvordan Anettes fortælling kunne tilføre museumsgenstandene nyt liv. Den personlige fortælling bandt pludseligt genstande sammen i et narrativ, genstande som ellers var adskilt af tid og rum. Jeg oplevede at kombinationen af undervisningsforløb og dramatisering gav eleverne et højere udbytte af besøget i Danmarks Oldtid.

Referencer

Anni Søndergaard, Leder af børnebibliotekerne på Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, 2015

Fortælleworkshop for hele vores team på 8 børnebibliotekarer i Flensborg sept. 2015:

Kollegerne gik derfra med supergode og anvendelige "fortællefif", der kan bruges i hverdagen. Både små smarte her-og-nu-greb, som man kan bruge ved de mange besøg vi har, men også redskaber, der kan bruges på sigt. Som teambuilding var dagen også rigtig god.

Pia Smidt, Børnekulturkoordinator v. FåborgMidtfyn Bibliotekerne, 2014

Det er en dyb glæde at opleve Anettes fortællinger - hver gang. Og jeg har oplevet hende rigtig mange gange! Hendes blanding af gode historier og kropslig medfortælling - samt 100 % nærvær overfor publikum gør hende til en unik gave - at give børn og deres voksne.

- Eller som en af pædagogerne ved vores årlige Påskefortælling for børn mellem 3 og 10 år med Anette sagde: "Åh Pia - lov os, at booke hende igen til næste år"

 

Frederikke Johnson, dansklærer Stolpedalsskolen i Ålborg, 2014

Tak for en god og eksotisk oplevelse! Anette er afsindigt dygtig! Jeg er så fascineret af hende.

Det var fedt, hun tog humoren med - det rammer de unge. Endvidere er det skønt, at hun spiller på alle sanser i sit udtryk - sidste gang var der en blå sten som minde om fortællingen. Denne gang en duftoplevelse på vej ud. Det er magisk! Stor anvendelighed både i kristendomsfaglig samt dansk-sammenhæng samt som optakt til en metasnak om fortællingen som genre.

Undervisningsmateriale var som altid gennembearbejdet og med stor substans. En elev i min klasse har lige mistet sin far, nu inden vi skulle se "En duft af karry - En indisk Askepotfortælling". Klassens fælles oplevelse med forestillingen blev en god måde at få et udtryk på sorgen. Det var perfekt timing for os til at komme ud og få en oplevelse, der indirekte kan være med til at bearbejde det, de alle tænker meget på lige nu.

Erland Porsmose, Museumsdirektør, Østfyns Museer, 2014:

Østfyns Museer har igennem de senere år haft en række samarbejder med Anette Jahn. De er alle forløbet meget vellykkede, ja succesfulde, i kraft af Anette Jahns seriøse tilgang til stoffet og store formidlingsmæssige kapacitet. Specielt vil jeg gerne fremhæve Anettes evne til at udnytte ”stedets magi” – som ballast for den historiske fortælling, og hendes umiddelbare evne til at indgå i dialog med fag-personalet på museet (hendes egen akademiske baggrund giver vel noget af forklaringen herpå).  Kort sagt kan jeg trygt anbefale Anette til formidlingsprojekter vedr. vores fælles kulturarv i bred forstand. Ja jeg tør endog love deltagerne en inspirerende oplevelse.

Henrik Lübker,
 Museumsinspektør, Odense Bys Museer, 2014

Jeg har haft fornøjelsen af at arrangere en række fortælleworkshops i H.C. Andersens Barndomshjem rettet mod indskolingen og afholdt af Anette Jahn fra Måle Fortælleteater. Anette Jahn er en yderst levende fortæller, der hele tiden arbejder med et nedbryde skellet mellem performer og publikum. Her bliver alle taget med i et fælles rum, som Jahn effektivt skaber med sproget og fortællingen som omdrejningspunkt. Det var min klare oplevelse at både børn og lærere gik opløftet fra hendes workshops med mere smag på fortællingens kunst end da de kom. Jeg vil gerne samarbejde med Anette Jahn om fremtidige projekter.

Sarah Smed Vestergaard, museumsinspektør Forsorgsmuseet i Svendborg, 2014

Anette evnede med sine fortællinger at gøre historien levende på Forsorgsmuseet. Det var en unik gave for både museet og de besøgende børn at få lov til at komme med på en indlevende tidsrejse med "Torben fra Thurø", som med Anettes fortælling nærmest kunne mærkes og lugtes". Med Anettes fortælling blev afstanden i historisk tid med et ophævet, og museets autentiske rammer vibrerede med ét atter af de utallige tankevækkende skæbnefortællinger.

Grete Rod Jørgensen, historie og dansklærer på Ørkildskolen i Svendborg, 2013

Anette formåede at tryllebinde en hel 6. klasse på 24 elever med en magisk fortælling om Torben fra Thurø, som ender på Fattiggården.  Anette er en fantastisk fortæller, og eleverne var fascinerede af hende måde at bruge fortællekunstens virkemidler på.  Historien var dragende og uhyggelig, og de slugte alt, hvad Annette fortalte.  Det blev en uforglemmelig oplevelse for både børn og voksne, og den levende fortælling kan virkelig anbefales som et kærkomment supplement til bogen såvel som til interaktive undervisningsmidler.

Jørgen Ejlskov, Forstander v. Kunst og Kulturhøjskolen, Vejle, 2013

Pragtfulde oplevelser

Anette Jahn har besøgt Kunst & KulturHøjskolen 2 gange. I 2012 med ”Den morsomme H.C. Andersen” og i 2013 med ”Nordatlantiske Sagn” – 3 sælsomme fortællinger fra det nordatlantiske område.

Spændende, vedkommende, morsomme og dramatiske historier og fantastisk fortalt af Anette Jahn - levende og medrivende. Man lever sig virkelig ind i historierne og ser personerne lyslevende.

Knap 400 kyndige og kritiske tilhørere har hver gang været tryllebundet og takket Anette med stående bifald.

Anne Bertram, Børnekulturkoordinator, Svendborg Kommune (2014):

Jeg har haft glæden af at samarbejde med fortæller Anette Jahn i forbindelse med forskellige børnekulturelle projekter i Svendborg Kommune. Siden 2008 har vi booket Anette til et eller to årlige fortællekurser for pædagoger. Pædagogerne har opnået væsentligt udvidede kompetencer i at fortælle for førskolebørn. Og de sidste fem år har Anettes workshops været afsæt til pædagogernes egen fortællefestival, hvor de i tre dage fortæller for hinandens børn på bibiotekerne, byens kunstmuseum, Forsorgsmuseet og Musikskolen. Anttes inspiration har vireklig højnet fortælleglæden i kommunen.

Anette har optrådt på vores bibliotek adskillige gange og som havkonen på en fantasitur til Drejø, og Anette optræder topforberedt og yderst levende. Hun fanger alle med sin indlevelse og sit store fortælletalent!

Børnekulturelt netværk i Svendborg har engageret Anette i tre huskunstnerprojekter. Anette er altid meget konstruktiv, idérig og fleksibel. Hun er en meget givende og positiv samarbejdspartner, som er nysgerrig og ser muligheder - frem for begrænsninger.
Anette fanger i den grad både børn, unge og voksne - med sit talent og sit væsen. Jeg kan kun anbefale Anette Jahn på det varmeste!

Kirsten Jørgensen, præst v/ Kerteminde kirke 2012

Anette Jahn er en fremragende, dansende bibelfortæller. Med sin udtryksfulde krop viser hun børnene, hvad der skete i historien. Det er bibelfortælling på et meget højt niveau, og det er sjovt, for både børn og voksne!”.

Mette Munk Lammers, skolelærer Blågårdskolen i København (2012):

Min to-sprogede 7. klasse har svært ved at læse et gammelt dansk som fx Karen Blixen og samtidigt se indre billeder. Men da de hørte Anette Jahn fortælle Skibsdrengens fortælling var de helt opslugte. Og bagefter lavede Anette fortælleøvelser med os.

Jeg var glædeligt overrasket over at opdage hvor meget eleverne havde set for sig af historien. Og de var selv overraskede over hvor meget de havde set og digtet videre.

Jeg kan varmt anbefale en ekstra lektion, hvor Anette laver fortælleøvelser og samtale med eleverne.

Karin Kinch, Børnebibliotekar, Ringkøbing-Skjern Biblioteker (2010):

Vores børnekulturbus og forskellige biblioteker har haft besøg af Anette Jahn adskillige gange. Hendes fortælleglæde og glæde ved bøger skinner så tydeligt igennem, at såvel børn som voksne bliver draget ind i en verden af magi. Anettes fantastiske mimik og flydende fortælling gør eventyret levende for os, så vi føler os hensat i slottets sal, hvor KlodsHans kommer ridende ind. Pludselig sidder man som publikum med en mudderpludderkage i hånden. Herligt!
Den professionelle tilgang til hele fortælleuniverset og det, at Anette er et dejligt menneske og nem at arbejde sammen med, gør, at det ikke er sidste gang, vi vil gøre brug af hende.

Sognebladet for Næsbyhoved Kirke skrev:

Legenden om julerosen efter Selma Lagerlöf blev den bedste juleprædiken som tænkes kan. Det blev en meget smuk, dramatisk og bevægende fortælling. Der var helt stille i kirken under Anettes fortælling i et levende kropssprog, og da Bachs Air lød på fløjte og guitar til afslutning, sad alle grebet og bevæget.

Har du lyst til at skrive en reference?