Hårfagers stemme - En stenalderfortælling om hellige steder

Hårfager kaldte de hende. Det betyder hende med det smukke hår. Hvis de da ikke kaldte hende for Jægertøsen. Men det var kun, når de troede, hun ikke hørte dem. Ja, for hun var jo af jægerfolket.

Ildkraft og hans far havde fundet hende grædende inde i en lysning langt inde i skoven. Hun var måske ti vintre gammel. Hun sad på jorden og var i færd med at grave en grav til sin far…

En gribende fortælling om at miste og blive en tålt fremmed. Om at lytte til forfædrenes stemmer i ens drømme. Om at takke guderne for alt dét, som er, og alt dét, vi har. Om kærlighedens hårfagre magi…

Forestillingen handler om den rette måde at dyrke sin tro på og hvordan den enkelte kan blive ekskluderet af fællesskabet, når troen dyrkes forkert. Der er tale om to folk, jægerfolket og bondestenalderfolket, som dyrker forfædrene på hver sin måde. Ved at flytte problematikken helt tilbage til stenalderen, gøres publikum fri af aktuelle fordomme og kan se på temaet med mere friske øjne.

Manuskript: Anette Jahn. Forestilling er skrevet for de 10-100 årige med udgangspunkt i arkæologiske fund fra stenalderen i Hulbjerg jættestue på Langeland: Et trepaneret kranium, en krukke med forfædreøjne og en hundehjørnetand, der har hængt i en lædersnor som et vedhæng.

Støttet af Kulturministeriet, Kulturregion Fyn, Region Syddanmark, Alfred og Inger Hansens Fond, Skoletjenesten i København og Frederiksberg samt Københavns Kommunes Scenekunstudvalg.

Medvirkende: Anette Jahn, tekst, fortælling, tromme og syngeskål.

Varighed: 45-50 min.

Antal publikummer: Ved skoleforestillinger max 80-100 elever.

Opstillings- og nedtagningstid: 60 min.

Instruktør og manuskriptkonsulent: Ellen Bang Dahl

Arkæologisk inspiration: Jørgen Skaarup, arkæolog og tidl. leder af Langelands museum, Eigil Nikolajsen, museumsformidler Østfyns Museer, og Pia Sigmund, historiker.

Nationalmuseet

Forestillingen spilles syv gange på Nationalmuseet i 2016.

En åben, offentlig forestilling lørdag d. 14. maj kl. 14. Billetpris 25 kr. Bestil her:

http://billet.natmus.dk/tickets/harfagers-stemme-en-stenalderfortalling/

Seks skoleforestillinger for 3. og 4. klassetrin spilles som en del af en undervisningsevent på museet: Stemmer fra stenalderen. Det foregår fra 6. - 8- september. Her sættes fokus på overgangen fra jæger- til bondestenalder. Efter forestillingen deltager eleverne i en workshop, og endelig skal de en tur i udstillingen og finde deres egne stemmer.

Besøget i udstillingen skal klæde eleverne på til at arbejde videre med deres egen stenalderfortælling hjemme på skolen. De klasser, der deltager i fortællekonkurrencen, har mulighed for at vinde en fortælleworkshop på Nationalmuseet med Anette Jahn.

Tilmelding her:

www.skoletjenesten.dk/Grundskolen-East/Undervisningstilbud

Støttet af Alfred og Inger Hansens fond.

Fra premieren i Holmens kirke i København 26. maj 2015.

Udtalelser:

Tove Fergo, sognepræst og tidligere kirkeminister:

"Tak for en rigtig dejlig oplevelse med fortællingen om Hårfager. Anette spillede fremragende og greb de 100 børn, så der var en utrolig lydhørhed i kirken. Vi følte virkeligt, at vi var bragt 5000 år tilbage i tiden, og samtidig at forholdene mellem mennesker, naturen og det hellige var helt aktuelle og vedrørte også vores liv i dag".

 

Bo Scharff, Folkeskolelærer, cand. pæd. og Folkekirkepræst:

"En forestilling, som på suveræn vis udfolder alle de fortællekunster samt musikalske og rekvisitmæssige virkemidler, der findes. Mennesker, der har levet for 5000 år siden, gøres så levende, at vi ser, hvad de ser, og føler, hvad de føler. Dette enkle og alligevel totale teater bringer dig ind midt i alle tiders åndelige og kulturelle kamp ud af fremmedgørelse og had og lige hen til kærlighedens allerhelligste sted".

 

Helle Krogh Madsen, Folkekirkens Skoletjeneste, København - Frederiksberg:

"Forestillingen "Hårfager" giver eleverne en fin fornemmelse af en ellers fjern historisk periode, og giver dem samtidigt en sanselig oplevelse af, at der er grundmenneskelige tanker og følelser, vi har fælles på tværs af både århundreder og kulturer. Ved at blive opført i kirkerum giver forestillingen en oplagt klangbund for det centrale i kristendommens budskab".

Pris:

Pris: 5000 kr. + transport efter statens kilometertakst. Undervisningsmaterialet og CD er inkluderet.

Ved bestilling af to ens forestillinger i samme kirke samme dag: 8000 kr.

Skoleforestillinger: Max 80-100 elever.

 

Undervisningsmateriale målrettet 3. - 6. årgangs historie-, kristendoms- og danskundervisning v/ historiker Pia Sigmund og antropolog Anette Jahn. Pia Sigmund er formand for Måle Fortælleteater, tidligere skolelærer, historiker og forfatter til 11 historiebøger til mellemtrinnet: Børn i Danmarkshistorien.

 

CD:

Forestillingen er indspillet på CD. CD blev distribueret af Kulturregion Fyn til alle fynske skoler i 2014 sammen med undervisningsmaterialet. Bestil her

 

Produceret i samme serie:

Ravperlen fra Mårhøj Gravhøj – indstillet til finalen om den fynske kulturpris 2013. Det var også en stenalderfortælling skrevet af Anette Jahn.

 

Fortælle workshop:

Der er mulighed for at få en fortælleworkshop i forlængelse af forestillingen med Anette Jahn. Her digter vi videre på fortællingen og prøver kræfter med den mundtlige fortællekunst. Kun for en enkelt klasse. Varighed 60 min. Pris: 2000 kr.

Her kan du gratis downloade forestillingens lydfl: